Hoppa direkt till innehåll

Scraphappy Day

Jag är sån att jag inte kan bestämma mig för vad scraps är. Om det är ett jättefint tyg så ska det sparas för att kunna klappa på och kanske, kanske användas till något jättefint någon gång i framtiden. Om det är ett "fult" tyg så kan en ganska så stor bit få hamna i scrapshögon. Det är nästan så att min scrapshög består av mina fultyger.
I vilket fall som helst tog jag tag i högen nån gång i våras. Jag hittade idén på nätet, men nu vet jag tyvärr inte vems det var. Jag skar kvadrater på ca 3". Sydde ihop dem diagonalt med två sömmar för att kunna skära isär emellan dem. Sen pressade jag isär och renskar till 2,5". Skärandet visade sig vara ett evighetsgöra men det var där jag såg till att de verkligen blev kvadratiska och med sömmen exakt diagonalt.
Sedan satte jag igång att sy ihop dem. Nu började jag skilja på mörkt och ljust, det gjorde jag inte vid första ihopsömnaden. Därför är samma tyg ibland mörkt och ibland ljust, det beror alldeles på vad det fått för "granne". Trots det tycker jag att ljust-/mörkteffekten går fram riktigt bra.
Men… jag tror jag gjorde fel som sydde ihop innan jag bestämt hur stor den ska vara. Först o främst så blev den ju mycket mindre än jag trott. Man lurar sig ju själv när man lägger ut kvadraterna på golvet. Men man skulle ju faktiskt kunna räkna ut hur stort det blir efter alla sömsmåner. Men så gjorde ju inte jag!!
Så jag lade undan toppen och började fylla på mina fultyger igen. När det blivit en del satte jag igång att skära 3"-bitarna igen. Men tyvärr anar man på quilten att det är nya färgsättningar i de tre raderna till vänster och nertill. Fast det syns bättre i verkligheten än på fotot.
Nu har jag massvis med färdiga kvadrater liggande, men jag tänker inte sy ihop dem förrän jag har så många som behövs för att få rätt storlek. Så att alla tyger verkligen blir blandade. Frågan är bara; Vad är rätt storlek? Blir det för rörigt om man gör den för stor? Och ska jag fortsätta ha startrutan "snett" eller ska jag komplettera i sidorna så den kommer i mittan?
Kolla hos Gun A, rutigt.wordpress.com hon kör en länkning med scrapsquiltar. Hoppas vi får se massor med roliga tips.
  • comment
    Maja Jättefint scrapsarbete du håller p... 2015-08-15
  • comment
    Titti Fin kvilt du gör! Rätt storlek elle... 2015-08-15